Forum Pakistan
New User? Register | Search | Memberlist | Log in
Forum Pakistan - Pakistani Forums
Pakistani forum to discuss Pakistani Media, Siasat, Politics Talk Shows, Khaber Akhbar, Khel, Cricket, Film, Dramas, Songs, Videos, Shairy, Shayari, Pyar Mohabbat ki Kahani, Tourism, Hotels, Fashion, Property, Naukary Gupshup and more.
Watch TV OnlineLive RadioListen QuranAkhbarFree SMS PakistanResults OnlineUrdu EditorLollywoodLive Cricket Score
Government DepartmentsKSE Live RatesUseful LinksJobsOnline GamesCheck EmailPromote us
GEO News LiveGEO NewsDawn News Live TVExpress News

ForumPakistan.com

Bookmark site!


Sikandri Pulao


Bookmark and Share
 
Reply to topic    Forum Pakistan - Pakistani Forums Home » Pakistani Khanay
Sikandri Pulao
Author Message
Imama Nadeem
Senior Proud Pakistani
Senior Proud Pakistani


Joined: 10 Jun 2016
Posts: 1539

Sikandri Pulao

Sikandri Pulao
سکندری پلاﺅ
اجزاء:
بکرے کا گوشت ۔۔۔۔۔۔۔۔آدھ کلو
اُبلے کالے چنے ۔۔۔۔۔۔۔۔۔آدھ پاﺅ
چاول ۔۔۔۔۔۔۔۔۔300گرام
پیاز ۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔دو عدد
ادرک لہسن کا پیسٹ ۔۔۔۔۔۔۔۔دو کھانے کے چمچے
گاجر ۔۔۔۔۔۔۔۔۔ایک عدد
دودھ ۔۔۔۔ایک کپ
بادام ۔۔۔۔۔۔۔۔۔50گرام
پستے ۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔50گرام
کاجو ۔۔۔۔۔۔۔ ۔۔50گرام
تیز پتے ۔۔۔۔۔۔۔۔دو عدد
دار چینی ۔۔۔۔۔۔۔۔۔ایک ٹکڑا
چھوٹی الائچی ۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔چار عدد
ثابت زیرہ ۔۔۔۔۔۔۔۔۔ایک چائے کا چمچہ
ثابت لال مرچ ۔۔۔۔۔۔۔۔۔چار سے پانچ عدد
نمک ۔۔۔۔۔۔۔۔حسب ذائقہ
گھی ۔۔۔۔۔۔۔۔۔۔آدھ پاﺅ
پانی ۔۔۔۔۔۔۔۔ڈیڑھ گلاس
ترکیب:
پہلے پین میں آدھاپاﺅ گھی ، باریک کٹی دو عدد پیاز ، آدھا کلو گوشت اور دو کھانے کے چمچے ادرک لہسن کاپیسٹ شامل کرکے بھون لیں ۔
جب گوشت کا رنگ تبدیل ہوجائے اور پیاز اچھی طر ح سے نرم ہوجائیں تو اس میں دو عدد تیز پتے ، ایک ٹکڑا دار چینی ، چار عدد چھوٹی الائچی ، ایک چائے کا چمچہ ثابت زیرہ ، لال مرچ مرچ اور تھوڑا سا پانی ڈال کر ڈھک کرگوشت گلنے کے لئے چھوڑ دیں ۔
اس دوران ایک عدد گاجر کے چھوٹے کیوبز کاٹ کر تھوڑے سے گرم پانی میںجوش دے لیں ۔ 25سے 30منٹ بعد جب گوشت گل جائے تو اس میں بادام پستے کاجو اُبلے چنے اور چاول شامل کریں ۔
اب ہلکی آنچ پر چاولوں کو اتنا پکائیں کہ چاول پھول کر اوپری سطح پر آنے لگیں ، پھر حسب ذائقہ نمک شامل کرکے مکس کریں اور 8سے 10منٹ کا دم دے دیں ۔ تیار ہونے پر گرم گرم سرو کریں ۔


Wed Jan 11, 2017 12:41 pm View user's profile Send private message
Mehwish Batool
Junior PK Member
Junior PK Member


Joined: 10 Jun 2016
Posts: 86

Reply with quote
After seeing this recipe and dish feeling like sikander badsha
Wed Jan 11, 2017 1:02 pm View user's profile Send private message
Fiza Awan
Senior Member Pakistani
Senior Member Pakistani


Joined: 09 Jan 2017
Posts: 652

Reply with quote
Mehwish Batool wrote:
After seeing this recipe and dish feeling like sikander badsha


sikandar badshah ne hi ijaad ki hogi ye dish.
Fri Jan 20, 2017 11:52 am View user's profile Send private message
Display posts from previous:    
Reply to topic    Forum Pakistan - Pakistani Forums Home » Pakistani Khanay All times are GMT + 5 Hours
Page 1 of 1

 
Gupshup Forum: Urdu ForumIslam ForumPakistan Army ForumAap Ka SheharNaukaryPakistani Visa
Desi Sports and News: Live CricketSports ForumAkhbar OnlinePakistan EventsWorld News Discussion
Entertainment Media: PTV ForumGEO ForumLollywood ForumBollywood OnlineHollywood ForumDesi Radio
Desi Masala Forums: Gupshup Chit ChatComputer GamesMusic ForumDrama ForumsGhazal ForumDesi FashionDesi Food
Official Forums (Government Department): Dak Khana ChatPolice ForumWapda OnlinePTCL ForumUfone ForumRailway ForumSehat Chit ChatTaleem OnlineTax Forum PKZameen ForumAdalat Forum


Pure Pakistani forum to express your views, thoughts with complete freedom. Archives 1 2

Copyright © ForumPakistan.com.pk 2017 All rights reserved.

Contact Us | Advertise | Report Abuse | FP Team | Disclaimer